Autoritățile locale din mediul rural fac teste ale apei prin sondaj, din lipsă de bani. Controlul calității apei dintr-o singură fântână se ridică la 180 de lei.
Calitatea apei din fântinile aflate în satele din jurul Romanului este o problemă care provoacă discuții aprinse îndeosebi în perioadele secetoase sau ploioase. Anual, autoritățile locale din mediul rural trebuie să facă analiza apei din fântâni, pentru a verifica conținutul de nitrați și nitriți. Dacă apa din puț este gratis, proba de laborator costă autoritățile aproape 200 de lei. Cum în fiecare comună există câteva sute de fântâni, controlul calității apei din fântâni ar însemna o gaură de mai bine de 100.000 lei din bugetul local, care nu ar fi pe placul localnicilor. Dacă în unele comune calitatea apei este verificată anual, în altele acest amănunt este trecut cu vederea.
Îngrășămintele afectează calitatea apei
Pe teritoriul comunei Ion Creangă există 700 de fântâni. Administrația publică locală face anual probe de apă din fântâni. “Nu am avut probleme cu apa din fântâni decât în perioadele ploioase. În primăvara fiecărui an facem analiza apei din două – trei fântâni din fiecare sat al comunei”, a spus Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă.
Un alt motiv pentru care calitatea apei din fântâni lasă de dorit îl constituie folosirea îngrășămintelor. “Nu mai există un control în utilizarea îngrășămintelor chimice pentru terenurile agricole. Oamenii folosesc după ureche aceste produse și, acolo unde pânza freatică este la suprafață, cum se întâmplă în zona Siretului, calitatea apei ar putea fi afectată”, a precizat Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă.
Apa din Oniceni nu stă la teste
În comuna Bozieni, administrația publică locală a făcut, în luna noiembrie, analiza apei din fântâni. Una singură, tot din lipsă de bani.