Circulaţia unui nou virus, „botezat” coronavirus, a fost semnalată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, medicii epidemiologi, clinicienii şi medicii de laborator fiind puşi în alertă, noul inamic fiind responsabil de cauzarea unor boli respiratorii grave, cu evoluţie rapidă şi prognostic rezervat.
Direcţia de Sănătate Publică a primit, la sfârşitul săptămânii trecute, o avertizare cu privire la infecţia cu noul coronavirus (novel CoV), responsabil de boli respiratorii grave. Din aprilie 2012 şi până la mijlocul acestei luni, 12 cazuri au fost confirmate în laborator, dintre care şase cazuri au fost fatale şi alte două sunt în stare critică. Trei cazuri nou-confirmate au fost semnalate în Marea Britanie în primele zile ale lunii februarie, fără ca până la această dată să se stabilească exact calea de transmitere (autorităţile britanice investighează). Transmiterea inter-umană ar fi putut avea loc, se presupune, în două împrejurări în Orientul Mijlociu, însă prin supravegherea clinico-epidemică atentă a aproximativ 200 de persoane din rândul personalului medico-sanitar, familiilor sau al altor contacţi ai cazurilor, în Europa şi Orientul Mijlociu, nu au fost găsite şi demonstrate alte situaţii de transmitere inter-umană. Cu toate acestea, epidemiologilor, clinicienilor (urgenţe, boli infecţioase, pneumologie, medicină internă, pediatrie, ATI etc.) şi medicilor de laborator li se atrage atenţia să supravegheze extrem de atent infecţiile respiratorii acute severe (SARI) şi să revizuiască cu atenţie orice tipar de evoluţie neobişnuit.
„Asemenea cazuri trebuie investigate rapid şi manageriate conform recomandărilor OMS sau naţionale”, se precizează în documentul primit de DSP Olt.
Ca prime măsuri, DSP a demarat informarea prestatorilor de servicii medicale (medici de familie, spitale etc.) şi punerea la dispoziţie a ghidului de control referito