Nicolae Ceaușescu vizita des șantierele din București. Dădea indicații. Dărâma cartiere întregi și modifi ca munca arhitecților și a constructorilor într-o manieră incredibilă. Un inginer ne povestește.
Dan Chirvasiu: „Am fost inginer constructor şi am lucrat o perioadă la fântânile din zona Casei Poporului. Acolo a apărut un personaj ieşit din comun. Părea să pătrundă în gândirea lui Ceauşescu. Un bărbat în jur de 40 de ani, pe la 1,84 m, slab. A fost ceva benefic pentru noi constructorii. Şantierul meu lucra la fântânile din faţa Casei Poporului. Arhitecţii de la „Proiect Bucureşti” le concepeau şi noi le realizam. În număr de 8 sau 12, nu mai ştiu exact, în porţiunea dintre Casa Poporului şi Piaţa Unirii, acestea deveniseră o mare problemă a Capitalei.
Dacă pe alte şantiere se găsea până la urmă o soluţie şi tovarăşii erau mulţumiţi , aici era pur şi simplu nenorocire. Dărâmasem şi refăcusem de 4-5 ori. După fiecare vizită intram cu picamerele şi spărgeam totul. Partea proastă este că şi când refăceam aveam sentimentul că este degeaba pentru că el revenea şi spărgeam din nou. Până într-o zi. Cred că era începutul lunii septembrie şi era o zi ploioasă. Ca de obicei, Tovarăşul a venit şi a spus că «fântânile nu sunt ample», a trântit uşa la Dacia 2000 şi dus a fost. Din anturajul lui făceau parte tot felul de oameni.
„Vedeţi, tovarăşi, că se poate”
În afară de conducerea superioară de partid şi de stat erau tot felul de dubioşi. Poate activişti mai mărunţi, poate ofiţeri de la Direcţia V, care se ocupau de paza demnitarilor. Majoritatea erau graşi, obedienţi şi puţin unsuroşi. Toţi veneau şi plecau cu el. Acest domn misterios a rămas. Aşa cum am mai precizat, avea în jur de 40 de ani, peste 1,80 m şi ochelari de soare. Era suplu. El a strâns constructorii şi arhitecţii, care lucrau la fântâni şi le-a dictat nişte cote. Adică 2 m acolo, 3 m dinc