Premiul pentru cel mai bun film câştigat aseară de Argo nu doar că redeschide, ci şi acutizează dezbaterea despre rolul pe care l-au jucat de fapt americanii în criza ostaticilor de la ambasada SUA din Teheran, din 1979.
"Argo", de Ben Affleck, cea mai bună dramă a lui 2012.
Sursa: Reuters Argo, foto 1
Argo 2, foto
Argo 3, foto
Argo 4, foto
Pelicula elogiază eforturile CIA de soluţionare a crizei care s-a extins de-a lungul a 444 de zile, din 1979 până în 1981, dar, în realitate, diplomaţii canadieni au fost cei care au jucat un rol primordial în eliberarea a şase ostatici americani, acţiunea centrală a filmului premiat aseară.
Citiţi mai mult: PREMIILE OSCAR 2013. Cine sunt marii câștigători ai galei de anul acesta. "Argo", cel mai bun film
"Vreau să mulţumesc Canadei", a ţinut să precizeze Ben Aflleck, actorul principal şi regizorul filmului, în discursul său de pe scena Teatrului Dolby. Cu doar câteva zile înaintea decernării premiilor Oscar, fostul preşedinte american Jimmy Carter, cel care se afla la Casa Albă în momentul crizei, a apărut la televizor, subliniind că "90 la sută din ideile şi faptele din teren au aparţinut canadienilor".
Cel mai iritat de modul în care au prezentate evenimentele în film a fost Ken Taylor, fostul ambasador al Canadei la Teheran în perioada când a izbucnit Revoluţia Islamică. În această poziţie, el a luat decizia de a ascunde şase diplomaţi americani în contextul crizei ostaticilor de la ambasada SUA, doi dintre aceştia găsindu-şi refugiul chiar la reşedinţa sa oficială.
Taylor nu şi-a ascuns dezamăgirea faţă de modul în care filmul reflectă situaţia de la Teheran, din ajunul revoluţiei care a adus regimul islamist la putere. "Lasă impresia că noi am fost de decor. Canadienii au fost curajosi atunci. Punct" a sublin