BCR, cea mai mare banca din Romania in functie de active, a inregistrat in 2012 o pierdere de 1,1 miliarde lei (247,2 milioane euro) pe IFRS, fiind pentru prima data in cei 22 de ani de la infiintare cand institutia de credit raporteaza rezultate anuale negative, au precizat surse din sistemul bancar pentru Wall-Street.ro.
Pierderea a fost generata din cauza provizionarii puternice pe standarde internationale de contabilitate (IFRS), dar si a mediului economic incert, Romania inregistrand anul trecut o crestere economica de numai 0,2%. Oficialii bancii nu au dorit sa comenteze informatia. BCR va anunta rezultatele financiare joi, 28 februarie.
Rezultatul nu este deloc pe placul actionarului principal, grupul austric Erste Bank, care in 2006 a platit 3,75 miliarde euro pentru 62% din banca, iar in ultimii ani a mai achitat alte milioane de euro pentru a rascumpara actiunile angajatilor dar si participatiile SIF-urilor. Totodata, banca isi bugetase pentru 2012 un profit brut de 516 milioane lei pe IFRS, potrivit informatiilor aparute in presa, ceea ce arata ca socoteala de la Viena nu se potriveste deloc cu cea de la Bucuresti.
In plus, BCR, care este cel mai scump pariu al Erste Bank in ceea ce priveste extinderea in Europa Centrala si de Est (ECE), a mai fost pe pierdere si in 2011, cand pe standarde romanesti de contabilitate (RAS) a raportat un rezultat negativ de 510,8 milioane lei. Pe IFRS, banca a fost insa pe profit, cu un castig de 70,9 milioane lei (16,8 milioane euro), pe fondul unei provizionari mai laxe.
Cu toate acestea, actionarii nu si-au pierdut optimismul. In 2013, seful Erste Group, Andreas Treichl, crede ca BCR nu va mai inregistra pierderi. Profitul net al bancii este estimat in acest an la 237,6 milioane lei (53 milioane euro). De asemenea, austriecii vor ca in 2017 sa ajunga la un profit de 2,7 miliarde lei, au mai d