Preşedintele APCE, Jean-Claude Mignon, a declarat luni, în discursul său din Parlament, că acum poate constata "cu plăcere" coabitarea de la Bucureşti şi că politicienii români au renunţat la metodele radicale deoarece îl neliniştise foarte mult climatul de confruntare din vara anului trecut.
"Responsabilii politici români au renunţat la metodele radicale, dar nu vă pot ascunde că climatul de confruntare mă neliniştise mult. Constat cu plăcere o coabitare", a afirmat Mignon.
El a arătat că ţinerea acestui discurs în Parlamentul României a fost convenită cu preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, în luna iulie a anului trecut, când a efectuat o vizită la Bucureşti împreună cu o delegaţie a APCE, înaintea referendumului referitor la demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
De asemenea, el a arătat că politicienii români "au dat dovadă de maturitate democratică" şi au "ales o soluţie nobilă" pentru criza politică.
Totodată, el a arătat că este important ca "majoritatea să nu abuzeze de puterile sale, chiar şi atunci când textele legii o permit".
Preşedintele APCE a arătat că "nicio Constituţie, oricât de perfectă ar fi, nu garantează o funcţionare democratică perfectă", iar ţara sa, Franţa, a trecut prin mai multe modificări ale legii fundamentale în ultimele decenii.
El a salutat angajamentului premierului Victor Ponta de a se lucra împreună cu Comisia de la Veneţia la procesul de modificare a Constituţiei din România.
Mignon a evidenţiat şi că "garantarea independenţei justiţiei" este foarte importantă pentru o democraţie. "Aceasta presupune şi să ne abţinem de la orice discreditare a hotărârilor judecătoreşti", a afirmat el.
Preşedintele organismului parlamentar al Consiliului Europei a punctat şi că "este esenţială" continuarea eforturilor anticorupţie, ceea ce necesită ca în fruntea DNA să fie numită "o personalitat