Deşi oficial toate galeriile miniere din judeţ sunt închise, încă se mai valorifică conţinutul lor pentru profitul propriu. Hoţii de fier vechi au ajuns să spargă betonul care acoperă gurile de mină pentru a valorifica şinele şi chiar vagoanele din interior. Cu fiecare „operaţiune” aceştia îşi pun în pericol sănătatea, libertatea, dar şi bunăstarea naturii.
Printr-un program al Băncii Mondiale, în 2005 a început închiderea minelor din ţară şi implicit a celor două existente în Bistriţa-Năsăud: cea de la Rodna şi cea de la Făget, cunoscute pentru zăcămintele de zinc şi cupru.
Societatea Comercială Cominco din Gura Humorului, potrivit unui contract avut cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale din România, avea sarcina de a închide gurile minelor prin betonare.
„Au fost închise, securizate prin betonare gurile minelor de la Făget şi Rodna. Cei de la Gura Humorului trebuiau să facă asta, dar având în vedere să s-au putut sparge, înseamnă că nu s-au făcut tocmai cum trebuie,” ne explică inspectorul Valerian Sălăgean, din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale din România.
Luna acesta au fost prinse 9 persoane care încercau să scoată dintr-o galerie din Valea Vinului 40 de ţevi şi 5 vagoane. Acesta este un caz fericit, în urmă cu un an, jandarmii montani au găsit 80 de bucăţi de şine de diferite dimensiuni pregătite să fie încărcate într-o sanie şi respectiv o căruţă şi duse la centrele de fier vechi. Demontarea şinelor a produs schimbarea apei pârâului ce ieşea din galerie , fiind necesară monitorizarea celor de la Apele Române.
Jandarmii şi Poliţiştii sunt singurii care mai veghează asupra acestor galerii, care oricum sunt prădate pe timpul nopţii. Teoretic pământul este în administrarea primăriilor, însă cele mai multe dintre ele refuză să-şi asume această responsabilitate.
Pe