Media a oferit puţine informaţii despre şedinţa Forumului Parlamentarilor Maghiari din Bazinul Carpatic, care a avut loc cu puţin timp în urmă la Budapesta. Motivul ar putea fi acela că dezbaterile s-au desfăşurat cu uşile închise. S-a putut, totuşi, afla că, sub preşedinţia lui Kover Laszlo, liderul Parlamentului ungar, în cadrul reuniunii s-a discutat nu numai despre controversele pe tema steagului secuiesc, ci şi despre posibilitatea de a stopa emigrarea maghiarilor din România. În mod concret, s-a avut în vedere emigrarea maghiarilor din ţara noastră în alte ţări ale Europei sau ale lumii, dar şi atragerea lor în Ţinutul Secuiesc pentru a întări această zonă afectată de declinul ei demografic.
Iniţiativa, care a generat dispute aprige, a fost formulată de fostul preşedinte al Partidului Civic Maghiar din România, Szasz Jeno, actual director al Oficiului pentru Strategie Naţională din cadrul Guvernului ungar, instituţie creată în 2012 de însuşi premierul Viktor Orban. În pledoaria sa, Szasz Jeno a propus o “ademenire controlată” a maghiarilor din toate colţurile României pentru a fi atraşi spre Ţinutul Secuiesc.
În opinia sa, dacă tinerii născuţi în diaspora din România ar socializa în Ţinutul Secuiesc ei nu ar emigra în Ungaria sau în Vest, ci ar întări această regiune puternic afectată demografic. “Nu susţin scindarea comunităţilor maghiare din Ardeal, ci căutarea unor soluţii împotriva asimilării”, a conchis Szasz Jeno lăsând să se înţeleagă despre ce asimilare insinuează, dar fără să facă referire la metodele de ademenire care ar urma să fie folosite.
Respingând în numele formaţiunii sale ideea ademenirii, parlamentarul UDMR Marton Arpad a reamintit faptul că acum 60 de ani Republica Federală Germană a luat o decizie similară în privinţa saşilor, fără să rezolve problemele demografice prin relocarea lor. Dar consecinţa a fost aceea