25 februarie va ramâne în istorie la New Orleans. Începe procesul civil împotriva gigantului petrolier British Petroleum. Compania riscă o amendă de 17 miliarde de dolari după cel mai mare accident petrolier din istorie: scufundarea platformei Deep Water Horizon.
După cum ne-a obișnuit însă administrația americană, procesul e foarte probabil să nu ajungă la niciun termen sau verdict. Conform unor surse citate de Wall Street Journal, Departamentul pentru Justiție și statele din Golful Mexic ar urma să propună companiei să verse de bună voie 16 miliarde de dolari și să încheie procedurile juridice.
BP deja a ajuns la o înțelegere cu statul federal american în procesul penal și a plătit o sumă record de 4,5 miliarde. Alte 7,8 miliarde au fost acordate despăgubire unor firme și persoane fizice afectate de deversarea de petrol. Chiar dacă toată lumea mizează pe o înțelegere amiabilă, Guvernul american a declanșat totuși procesul civil și a fixat amenda maximă la 17 miliarde de dolari. Este echivalentul a de două ori și jumătate profitul concernului BP pe anul 2012.
Catastrofa ecologică s-a produs în 20 aprilie 2010. Explozia platformei Deep Water Horizon a dus la avarierea puțului de foraj situat la 1500 de metri sub nivelul mării. Operațiunea de stopare a deversării de țiței a durat 87 de zile și a costat 14 miliarde. Alte 10 miliarde au fost acordate de BP particularilor și firmelor care au acceptat imediat să nu se constituie parte la niciun proces. Nici până astăzi nu se știe cu exactitate câți barili de petrol au ajuns în Golful Mexic și care este impactul ecologic real.
Ciprul are un nou președinte (Die Welt)
Conservatorul Nikos Anastasiades a câștigat alegerile prezidențiale din Cipru. În al doilea tur de scrutin, susținătorul măsurilor de austeritate a fost votat de 57,5% din alegătorii prezenți la urne.
Prima provocare a