Dintre acuzaţiile care au apărut în ultimul timp la adresa medicilor de la cel mai mare spital din Oltenia, majoritatea au ca punct de plecare Unitatea de Primiri Urgenţe
În ultimele luni, mai multe cazuri ale unor pacienţi din Oltenia care au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova s-au lăsat cu acuze la adresa medicilor de aici, atât de neglijenţă în serviciu, cât şi de malpraxis. Unele acuze vizau medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), altele pe cei din spital, care au preluat cazurile. „În ultimul timp, să acuzi medicii de malpraxis a devenit un sport naţional. Nu mai vede nimeni sacrificiile pe care le fac aceştia în condiţiile unui sistem sanitar subfinanţat. Toţi ştiu doar să acuze“, spunea recent dr. Cristina Geormăneanu, medic de urgenţă şi purtător de cuvânt al SJU Craiova.
Numai că întrebările pacienţilor şi aparţinătorilor bolnavilor care ajung la UPU, iar mai apoi în spital (în unele cazuri medicii nemaiputând face nimic pentru a le salva viaţa) rămân. Şi sunt multe. De ce trebuie să stai cu orele la Urgenţă până să fii băgat în seamă de un medic? De ce unii pacienţi sunt plimbaţi între spitale, pentru ca, într-un final, să ajungă tot la UPU, şi nu pe picioarele lor, ca prima dată, ci cu ambulanţa? De ce unii pacienţi sunt consultaţi şi trimişi acasă cu o reţetă, pentru ca a doua zi să revină la spital în stare şi mai gravă? De ce trebuie să se insiste la medici pentru a fi tratat un pacient sau este nevoie de fel de fel de intervenţii pentru a fi băgat în seamă? Toate aceste întrebări vin în urma unor cazuri concrete petrecute la Spitalul Judeţean din Craiova, relatate pe larg la momentul respectiv în Gazeta de Sud, unele dintre ele încheindu-se, din păcate, cu decesul pacientului.
Explicaţia conducerii: supraaglomerarea UPU
Toate aceste lucruri sunt cunoscute şi de conducerea SJU Craiova, managerul Florin