După ce în decembrie 2012 izvoarele subterane ce alimentau lacul cu nuferi din Băile 1 Mai au secat, încât acesta devenise o simplă băltoacă, autorităţile par să fi găsit vinovaţii. Dar nu printre proprietarii de vile şi pensiuni, despre care custozii de la Muzeul Ţării Crişurilor au semnalat de mai bine de un an că storc zăcământul de apă termală pentru a-şi umple piscinele, ci tocmai în ograda instituţiei ce administrează rezervaţia.
Acuzat că nu a îngrijit-o cum se cuvenea, Muzeul a fost amendat usturător de Garda de Mediu, cu 50.000 de lei. BIHOREANUL a aflat că acesta ar fi, însă, doar primul pas spre sancţiunea extremă, pierderea custodiei, căci Prefectura negociază cu Ministerul Mediului ca aceasta să fie încredinţată Universităţii.
Pe moarte
Izvoarele subterane care alimentează lacul Ochiul Mare al Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţea din Băile 1 Mai, unde trăiau trei specii unice în Europa - nufărul termal, melcul relict şi Roşioara lui Racoviţă - au dat primele semne că seacă în 14 decembrie 2011. Tot atunci custozii au acuzat, încă o dată, cauza fenomenului: furtul de apă termală. "În Felix şi 1 Mai sunt peste 100 de foraje ilegale ce influenţează funcţionarea izvoarelor şi a ecosistemului termal", spuneau naturaliştii Muzeului Ţării Crişurilor, pronosticând că scăderea nivelului apei şi a temperaturii din lac vor duce la moartea rezervaţiei.
Primul care s-a implicat într-o acţiune concretă menită să-i prindă pe hoţii de apă a fost prefectul Claudiu Pop. În vara anului trecut, acesta a trimis specialişti ai Prefecturii, Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gărzii de Mediu, Muzeului, Poliţiei şi Primăriei Sânmartin, pentru a controla toate vilele şi pensiunile din Băi. Dar, fie pentru că acţiunea s-a derulat heirupistic, fie pentru că majoritatea consumatorilor s-au acoperit cu acte, din cele 161 de locaţii verificate au fost gă