O directivă UE reduce termenele de plată ale statului către firme, începând de luna viitoare
Directiva europeană 2011/7UE, emisă în urmă cu doi ani, obligă statul român să facă un efort uriaş, pentru a plăti facturi către firmele comerciale, altminteri va plăti penalităţi enorme.
„Nu se aplică retroactiv”
Potrivit economica.net, reglementarea, menită să vină în sprijinul mediului de afaceri, trasează noi termene de plată în tranzacţiile comerciale: 60 de zile în loc de 180, cum se întâmplă, spre exemplu, în cazul plăţilor către distribuitorii români de medicamente. În fapt, plata se face la 300 de zile. În conformitate cu noua directivă care intră în vigoare în 12 martie, guvernul va începe să plătească penalităţi după 60 de zile. Aplicarea directivei ar putea face ravagii în visteria statului. Ţara noastră are marele ghinion de a se afla printre statele care nu au cerut derogare de la termen.
O analiză realizată de o respectată firmă de audit arată că numai pentru Sănătate, Guvernul va trebui sa facă rost rapid de 4,5 miliarde de lei, dintre care 3,5 miliarde, pentru plata la timp a medicamentelor compensate.
Sorin Paveliu, expert în sănătate, e de părere că: „Această directivă e negociată şi nu se aplică retroactiv. Faptul că distribuitorii sunt plătiţi la 300 de zile e problema lor, au fost de acord cu asta. Se va aplica de acum încolo şi va pune presiune pe plata la termene mai scurte pe viitor. Oricum, Sănătatea are un buget mai mare în acest an tocmai ca o favoare făcută distribuitorilor, să se plătească din datorii, la presiunea FMI. La medicamente cheltuim deja 1,5% din PIB, ca şi restul ţărilor UE, în timp ce pe restul serviciilor doar 2,5%, în timp ce în UE se cheltuie până la 8-10 la sută din PIB”.
Potrivit capital.ro, În situaţia României se află şi Portugalia, Spania, Bulgaria sau Republica Cehă, care nu dispun de resurse p