Banii primiţi ca primă de instalare pentru tinerii care şi-au încercat abilităţile de manager în agricultură, în urmă cu doi-trei ani, ar putea fi returnaţi, cu dobândă chiar, APDRP avertizând că în cazul neîndeplinirii obiectivelor asumate se vor aplica astfel de sancţiuni.
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) atrage atenţia beneficiarilor Măsurii 112 - „Instalarea tinerilor fermieri” că nu va efectua plăţile aferente tranşei a II-a în cazul în care fermierii nu şi-au îndeplinit obligaţiile asumate în Planul de afaceri. Mai mult, „există posibilitatea reală ca beneficiarilor care nu mai îndeplinesc obligaţiile asumate prin Contractul de finanţare şi criteriile de eligibilitate să li se solicite returnarea integrală a banilor primiţi, la care se adaugă şi dobânzile legale aferente”, se specifică într-un comunicat al APDRP.
Sprijinul acordat tinerilor care au ales să facă o afacere în agricultură a constat în plata unei prime de instalare, nerambursabilă, cu scopul îmbunătăţirii managementului exploataţiilor agricole prin reînnoirea generaţiei şefilor acestora, fără creşterea populaţiei active ocupate în agricultură. 60% din bani s-au încasat la semnarea contractului, iar 40% se acordă în această a doua tranşă, dacă la evaluare se constată că s-au respectat obligaţiile. Cea mai mică primă pentru o afacere a fost de 12.000 euro, pentru o exploataţie de minimum 6 UDE (Unitatea de Dimensiune Economică - unitatea prin care se exprimă dimensiunea economică a unei exploataţii agricole determinată pe baza marjei brute standard a exploataţiei (Decizia Comisiei nr. 85/377/CEE). Valoarea unei unităţi de dimensiune economică este de 1.200 euro), putând creşte până la maximum 40.000 euro/exploataţie.
Una dintre condiţiile de îndeplinit de către fermieri este ca în decurs de 3 ani de la acordarea sprijinului să urmeze un curs d