Leul a avut un inceput de an destul de bun, in conditiile in care a fost singura moneda din Uniunea Europeana care a reusit sa se aprecieze in fata euro, in ianuarie, iar aceasta tendinta s-ar putea pastra si in aceasta luna. Insa exista cateva riscuri importante care ii ameninta stabilitatea.
La inceputul anului, moneda nationala a inregistrat un avans de 1,5% comparativ cu cea europeana, pe fondul unui cumul de factori favorabili, intre care o consolidare a efectelor pozitive ale stabilitatii politice in tara si anuntul facut de gigantul JP Morgan privind includerea obligatiunilor Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente.
La polul opus al evolutiei monedelor din UE fata de euro, in ianuarie s-a aflat lira sterlina, care a marcat cea mai mare scadere comparativ cu euro (5,46%), pe fondul unor rezultate economice slabe inregistrate de Marea Britanie in ultima perioada, incluzand scaderea economica din ultimul trimestru al anului trecut, care a fost mai mare decat asteptarile analistilor.
Zlotul a inregistrat, la randul sau, luna trecuta, o depreciere consistenta fata de euro, de aproape 3%, economia poloneza incetinind considerabil. Coroana ceha a scazut, de asemenea, in ianuarie, comparativ cu euro, cu 2,3%; forintul maghiar s-a depreciat in fata monedei unice europene cu 0,34% in aceeasi perioada, atingand inclusiv nivelul minim al ultimelor sapte luni, pe fondul mai multor rezultate sub asteptari ale economiei Ungariei si a previzionarii unor evolutii si masuri in consecinta.
Curs euro-leu
Leul si amenintarile pe termen mediu si lung
In lipsa licitatiilor de titluri de stat in aceasta saptamana, climatul international va fi probabil mai important pentru leu decat de obicei, conform analistilor ING Bank. In analiza remisa Ziare.com se arata ca mone