În şcolile cu efective mari, cu până la 2.000 de elevi, din oraşele buzoiene, produsele distribuite în cadrul programului guvernamental “Laptele şi cornul” ajung nu la elevi, aşa cum ar trebui de fapt, ci la unii angajaţi ai unităţilor de învăţământ.
Este şi cazul Şcolii 11 din municipiul Buzău, potrivit inspectorului şcolar general Dumitru Ene. Situaţia a ajuns la urechile şefilor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean chiar de la directorii unităţilor şcolare, care au sesizat factorii responsabili că o bună parte din cantităţile distribuite nu se consumă, fiind vorba chiar şi despre 20-25% din produsele furnizate. Inspectorul Şcolar general, a adus la cunoştinţă conducerii Prefecturii această problemă, ieri, în şedinţa Colegiului Prefectural. ”Vorbim despre cantităţi de câteva sute de doze ori bucăţi de produse. Cum aceste produse nu pot fi valorificate, şi nici nu pot fi deduse din cantitatea ce revine unităţii respective din ziua următoare, în aşa fel încât produsele respective intră în posesia gratuită a unor angajaţi ai şcolilor. Rugăminta mea este, şi în acest cadru, pentru că am semnalat-o şi în alte ocazii, să se găsească fie prin contractul de furnizare o clauză care să permită această deducere a cantităţii din ziua precedentă neconsumată, în ziua curentă sau să se găsească o formă de valorificare legală a acestor cantităţi”, a spus Dumitru Ene.
Răspunsul a venit de la directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare, Adonis Dragnea, care a spus că distribuitorul nu poate retrage produsele şi nici nu se poate schimba destinaţia lor, iar decizia stă numai la mâna Consiliului Judeţean, care poate lua în calcul posibilitatea reducerii cantităţii de produse, fiind instituţia care semnează contractul de furnizare a acestora.
Situaţia semnalată de şeful IŞJ nu este o noutate în privinţa programului guvernamental. Cornurile şi laptele furni