Mai citesc copiii din zilele noastre? Aceasta este, probabil, întrebarea de la care a pornit proiectul “Clasicii repovestiti. Ateliere de lectura pentru copii isteti" iniţiat de Editura Curtea Veche si realizat în colaborare cu Librăriile Cărtureşti. Cum sunt stimulaţi cei mici să citească aflaţi din reportajul realizat de Bianca Pădurean.
Quasimodo, Esmeralda şi alte personaje ale lui Victor Hugo, din Cocoşatul de la Notre Damme au coborât printre copiii clujeni care au renunţat pentru aproape două ore la uitatul la televizor sau jocul pe calculator, pentru a citi. Personajele au prins viaţă prin vocea Rodicăi Tulbure, realizator de emisiuni radio pentru copii.
Cei mici nu s-au limitat doar la a asculta, ci au participat activ, au comentat cele citite, au spus ce au înţeles şi au căutat în dicţionar cuvintele pe care nu le-au înţeles.
De fapt, copii au participat la proiectul "Clasicii repovestiti. Ateliere de lectura pentru copii isteti", care se desfăşoară în sase oraşe din ţară. Realizatorul radio Rodica Tulbure spune că cel mai mare câştig al unui astfel de atelier este încurajarea copiilor să citească.
Timp de patru luni, în perioada februarie - mai, vor avea loc 28 de ateliere pentru copii cu vârste între 8 si 11 ani în Arad, Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta şi Timisoara. Dacă în luna februarie copiilor le-a fost citit din "Cocosatul de la Notre-Dame, repovestire dupa romanul lui Victor Hugo", în martie, cei mici vor cunoaşte "Odiseea" repovestita dupa Homer, în aprilie, ei vor patrunde în povestea care a marcat copilariile parintilor "Black Beauty", iar în luna mai va fi prezentat volumul "Marile sperante, dupa romanul lui Charles Dickens.
Corespondenta RFI la Cluj, Bianca Pădurean despre campania iniţiată de Editura Curtea Veche
Mai citesc copiii din zilele noastre? Aceasta este, probabil, întrebarea de la c