Cei care au împiedicat proiecția unui film în București sînt precum fanaticii musulmani ce îl urăsc pe Salman Rushdie... fără să-i fi citit romanele.
Se invocă deseori lezarea sentimentelor majoritatii in cazuri cum a fost întreruperea, la Muzeul Țăranului Român din Scenă din filmul „The kids are all right” x Scenă din filmul „The kids are all right” București, a proiectiei unui film, nominalizat la Oscaruri printre altele, despre problemele cuplurilor gay. Film pe care, de altfel, nu-l văzuse niciunul din manifestanții lăsați de poliție sa întrerupă in mod ilegal un eveniment public.
Cunoaștem cu totii asemenea situații care, orice s-ar spune, nu se definesc altfel decât prin „intoleranță”, cel mai adesea pe fond religios. Această mentalitate stă tupilată in spatele legilor blasfemiei, de pildă, acolo unde ele există. În schimb, cenzorii intoleranți nu suportă nicio critică a ideologiei care îi mână să îngrădească exprimarea altora. Astfel, de foarte multe decenii un grup de țări musulmane dintre cele mai retrograde caută sa obțină la ONU o rezoluție prin care să se interzică, la nivel planetar, „denigrarea” religiilor.
Cei care au împiedicat proiectia unui film în București se comportă precum fanaticii musulmani care se revoltă auzind de cutare film obscur, sau roman al lui Salman Rushdie, care ar ofensa islamul. Nu am întâlnit înca un singur musulman radical care sa fi citit măcar un rînd scris de Rushdie, însă apelul la crimă țîșnește spontan doar la auzul numelui lui.
Chiar si atunci cand o discuție logica in contradictoriu cu acesti exaltați are aerul de a funcționa, concluzia poate fi surprinzătoare. Astfel, in Afganistan, acum aproape un deceniu, in momentul adoptării Constituției afgane, în 2004, proiectul propus Parlamentului continea un articol care interzicea „denigrarea islamului”. Termenul era vag - @N_P