Grămezile de urzici îţi fac deja cu ochiul de pe tarabele din piaţă, iar în curând li se vor alătura ştevia, loboda, leurda, spanacul. După lunile de iarnă, în care a consumat prea puţine vitamine, organismul pofteşte la depozitele de antioxidanţi din aceste verdeţuri de primăvară. Specialistul Libertăţii, lector dr. Lygia Alexandrescu, ne încurajează să ne delectăm cu ele, pentru că au multe beneficii pentru sănătate. Grămezile de urzici îţi fac deja cu ochiul de pe tarabele din piaţă, iar în curând li se vor alătura ştevia, loboda, leurda, spanacul. După lunile de iarnă, în care a consumat prea puţine vitamine, organismul pofteşte la depozitele de antioxidanţi din aceste verdeţuri de primăvară. Specialistul Libertăţii, lector dr. Lygia Alexandrescu, ne încurajează să ne delectăm cu ele, pentru că au multe beneficii pentru sănătate.
Ştevia. Este o plantă bogată în minerale esenţiale pentru sănătatea noastră: calciu, magneziu, fier şi potasiu, dar şi în vitamine hidrosolubile B şi C.
Se poate consuma în supe şi ciorbe, ca piure sau, pur şi simplu, sub formă de ceai.
Leurda. E o plantă cu frunze verzi, care miroase a usturoi (mai e numită şi “usturoiul ursului” sau “usturoi sălbatic”, pentru că, după hibernare, ursul consumă multă leurdă ca să se întremeze).
Se foloseşte şi intern, şi extern. Sub formă de salate sau suc proaspăt este indicată în hipertensiune arterială, ateroscleroză, diaree şi constipaţie.
În uz extern, leurda aplicată local tratează reumatismul, rănile, eczemele, pruritul etc.
Loboda. E cunoscută sub trei forme - roşie, galbenă şi verde - şi se poate consuma în salate, soteuri, suc proaspăt sau în ciorbe.
Bogată în vitaminele E şi K, loboda este folosită intern ca adjuvant în tratarea chisturilor ovariene şi mamare, în afecţiuni dermatologice, în bronşite asmatiforme sau sub formă de cataplasme pentru dureri abdomi