O buna parte a planetei o constituie pustiurile. Ele se afla in zonele cele mai aride, lipsite de vegetatie si de precipitatii, dar si in regiunile acoperite cu zapezi vesnice.
Asa judecand lucrurile, cel mai mare pustiu de pe Terra este Antarctica, cu o suprafata de 14 milioane de kilometri patrati (kmp). Urmeaza Sahara, cu 8,6 milioane kmp, apoi desertul Arabiei, de 2,23 milioane kmp, desertul libian, de 1,683 milioane kmp, cel din centrul Australiei, de 1,5 milioane kmp, pustiul Gobi, de 1,036 milioane kmp.
Gandul la clima insuportabila a tuturor pustiurilor ii creaza oricui un justiificat sentiment de repulsie si putini sunt aceia care s-ar incumeta sa patrunda in aceste imperii al mortii. Si totusi ele nu sunt lipsite de pitoresc, oferind frumusetea unor peisaje inedite, de pe urma carora calatorul poate ramane cu impresii de neuitat.
Cu atat mai mult impresiile sunt puternice atunci cand formele, uneori selenare, sunt privite de la suficienta distanta, noteaza Big Picture.
Cel mai bine protejati suntem atunci cand privim pustiul de sus, din aer, pe hubloul avionului, unde nu ajunge nici arsita de la sol, nici infernala furtuna de nisip si nici racnetul leilor, care misuna pe marginea acestor inospitaliere zone, adulmecand vreo prada ratacita.
Valea Kamasay din Ciad, la cativa kilometri de granita cu Libia. Stancile de gresie s-au erodat, umpland valea cu nisip de culoarea lor, caramizie.
Rub-al-Hali, Arabia Saudita. Statul a intelenit o parte din intinderea neteda a pustiului, asternand pamant fertil pe suprafete circulare, cu diametrul de 1 km. Se pulverizeaza apa si ingrasaminte si se cultiva lucerna pentru animale. Sa tot privesti din avion!
Laguna Colorado, Bolivia. Este un fel de "mare moarta", situata la 4260 metri altitudine. Apele term