Curtea de Conturi a constatat că întreprinderile din subordinea Ministerului Economiei administrează adecvat patrimoniul, plătesc deplasările peste hotare ale demnitarilor din cadrul instituţiei, iar şefii îşi stabilesc nejustificat prime de zeci de mii de lei. De cealaltă parte, oficialii, dar şi managerii spun că lucrurile nu stau chiar atât de rău.
Auditorii Curţii de Conturi, care au verificat activitatea a 52 de întreprinderi de stat şi societăţi pe acţiuni în care statul deţine pachetul majoritar, pentru perioada 2011-primele nouă luni ale anului 2012, susţin că multe din aceste entităţi nu respectă legea achiziţiilor publice.
La fel, stabilesc nejustificat indemnizaţii semnificative pentru angajaţi şi membri în consiliile de administrare şi nu înregistrează la Cadastru imobilele care le aparţin.
Şi administrator, şi arendaş
Astfel, la Centrul Expoziţional Moldexpo controlorii au depistat că întreg patrimoniul public, în valoare de 15,3 milioane de lei, şi terenurile cu suprafaţa de 24,3 hectare, în valoare de 117,5 milioane de lei, nu se regăsesc în „Lista bunurilor imobile proprietate de stat“. În plus, întreprinderea acumulează datorii şi a ratat venituri de două milioane de lei.
„Citeşti materialele acestea şi ţi se face părul măciucă. Şi aşa şi continuă. Vând, dau în arendă, fac ce vor“, a declarat revoltat Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi.
Arcadie Andronic, director general al Moldexpo, susţine însă că informaţia este veche şi că toate bunurile au fost deja înregistrate la Cadastru şi în registrele contabile. „Nimic nu s-a vândut, averea se dă în arendă conform planului. În proprietatea statului au rămas doar trei pavilioane. Celelalte au fost privatizate demult“, a precizat managerul pentru „Adevărul“.
O altă descoperire făcută de controlori este faptul că în calitate de arendaşi apar şi două într