* Acesteia i s-ar putea alătura şi impozitul pe câine sau bogăţie
În perioada următoare, autorităţile intenţionează să introducă un impozit pe terenurile agricole nelucrate. Ministerul Finanţelor consideră că foarte multe dintre persoanele care deţin terenuri nelucrate în ţară sunt plecate în străinătate, ba mai mult în România există aproximativ 1,3 milioane de hectare de terenuri nelucrate, din totalul de 14,7 milioane de hectare de terenuri arabile şi păşuni.
Cu toate că aşa-numita „taxă pe pârloagă” a fost luată în discuţie de foarte multe ori, măsura nu a fost pusă în practică. Un proiect de act normativ elaborat în 2012 de Ministerul Agriculturii prevedea că cei care au terenuri pe care nu le lucrează riscă amenzi de 400 de lei. Un proiect de act normativ din 2011 prevedea că cei care nu îşi lucrează terenurile riscau să fie amendaţi cu 200 de lei/hectar pentru primul an în care îşi vor lăsa terenul în paragină, 300 de lei/hectar pentru al doilea an şi 400 de lei/hectar începând cu al treilea an consecutiv în care vor încălca această lege.
Autorităţile se inspiră însă de peste hotare pentru instituirea unor noi taxe. De exemplu, în Austria, plata pentru terenurile nelucrate era în vigoare în 2012 în Austria. Impozitul se percepe întreprinderilor din domeniul agricol şi forestier. Tot în Austria se aplică şi o taxă suplimentară pentru terenurile virane din oraşe, calculată la valoarea acelui teren care ar fi putut fi folosit pentru construcţii.
Alături de această taxă se intenţiona şi de impozitul pe câini, considerându-se că, deşi nu ar aduce sume foarte mari, autorităţile locale îşi pot creşte bugetele prin aplicarea acestuia. De exemplu, autorităţile din Cehia şi Slovenia percep impozitul pe câini. În Cehia, cadrul legal pentru perceperea acestui impozit este stabilit de către autorităţile centrale, iar beneficiari sunt autorităţ