Conducerea Parlamentului a decis ca şedinţele plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului să se desfăşoare, ca şi în legislaturile trecute, în plenul Camerei, unii dintre senatori fiind însă obligaţi să ocupe locurile de la balcon.
Secretarul PP-DD al Senatului, Tudor Barbu, a declarat, la finalul şedinţei Biroului Permanent al Camerei superioare, că, în opinia sa, decizia este "pur dâmboviţeană" atâta timp cât nu a fost stabilit, în mod clar, algoritmul de distribuire a parlamentarilor care vor ocupa locurile la balcon.
"Astăzi s-a hotărât, şi este o decizie istorică, ca şedinţele plenului reunit să aibă loc în sala clasică, în sala de plen a Camerei Deputaţilor, o sală - după cum ştiţi - care nu este încăpătoare. Drept urmare, va fi nevoie ca o parte mare dintre senatori să stea la balcon. Acum, la balcon au stat şi capete luminate, capete încoronate care au vizitat Parlamentul. Din punctul meu de vedere, nu este o zonă second-hand. Numai că algoritmul după care se va face această împărţire, probabil, a senatorilor, că deputaţii sunt la ei acasă, nu ştiu care va fi. Unii vor sta la parter, iar alţii la balcoane, la etaj. Nu ştiu dacă senatorii care vor sta la etaj se vor simţi marginalizaţi sau privilegiaţi", a afirmat Barbu.
Condiția fizică drept criteriu de selecție
El a susţinut însă că din punctul de vedere financiar decizia luată de Birourile Permanente ale Parlamentului este justificată. "Trebuie să fim corecţi: financiar, decizia este justificată, pentru că la sala în care s-au desfăşurat până acum şedinţele plenului reunit în această legislatură (sala Al. I. Cuza - n.r.) costurile sunt foarte mari. Acolo este o firmă care asigură scena, sonorizarea. De ce există o firmă în Parlamentul României care are servicii specializate nu pot să înţeleg. De ce dăm contracte unor firme când aici este Parlamentul României şi ar tre