Statul ar putea incasa din privatizari 1,5-2 miliarde euro in perioada 2013-2014, din care 600 milioane euro vor fi atrasi numai de pe urma unei singure companii, a precizat Eugen Sinca, analist sef la BCR.
"Romania a avut un start ratat in 1990 din punct de vedere al investitiilor in anumite sectoare si este foarte greu sa recuperam diferenta creata. Un astfel de domeniu este constructia de automobile, unde la nivel european exista o supracapacitate de productie. Polonia are 11 fabrici unde se asambleaza motoare si automobile, Cehia are 6 fabrici, Ungaria 4, iar Romania numai 2 fabrici (Ford si Dacia - n.r.). Ca sa nu repetam greselile trecutului trebuie sa profitam de privatizarea companiilor de stat", a explicat Sinca.
El a mentionat ca Romania are un stoc de investitii straine directe (ISD) pe cap de locuitor de 2.620 euro. Totodata, Sinca atrage atentia asupra deficitului de cont curent al tarii, care in 2012 s-a cifrat la 3,8% din PIB, nivelul fiind unul dintre cele mai mari din Europa.
"Deficitul de cont curent reprezinta o vulnerabilitate a Romaniei. Bulgaria si-a redus acest deficit de la -27% in 2007 la -1% la anul trecut", a aratat analistul sef de la BCR. Citeste si:Voicu, Certinvest: Noile retele sociale au facut posibile aceste manifestatiiTornado Technology, noua companie fondata de Eugen Lepadatu, vrea afaceri de 12 mil. euro pana la finalul anului viitorBNR: Notarii "pun frana" agricultorilor, sunt o casta formata din rudele politicienilor
Pentru a compara cele doua tari, Sinca a dat exemplul balantei turismului, unde Romania are un deficit de 300 milioane euro, in timp ce Bulgaria a inregistrat fluxuri nete de 1,9 miliarde euro in 2012, in special pe fondul turismului estival.
"Avem nevoie de o noua statiune de succes la Marea Neagra, deoarece nu putem atrage turisti straini cu hotelurile actuale", a aratat Sinca.