Cele câteva sute de kilograme de carne congelată descoperite sâmbate aruncate pe malul lacului Tarniţa, din judeţul Cluj sunt de cal potrivt laboratului Sanitar Veterinar Cluj.
Şeful Laboratorului Sanitar-Veterinar Cluj, Marian Mihaiu, a declarat că pe baza aspectului cărnii găsite în lacul Tarniţa, a structurii fibrei, aspectului grăsimii şi a consistenţei acesteia “subscrie pentru carne de cal“. Potrivit mediafax, acesta a precizat că “Avem probe şi contraprobe sigilate, recoltate din peste 30 de saci, care reprezintă probe de carne aduse de la Tarniţa. Din investigaţiile noastre, pe baza aspectului cărnii, structurii fibrei, aspectului grăsimii, consistenţei acesteia, subscriu pentru carne de cal.”, adăugând că „dat fiind faptul că avem de-a face cu bucăţi de carne, fără parte osoasă, fără organe, va trebuie să avem şi confirmarea unui institut de referinţă, Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Bucureşti, unde vom trimite aceste probe, urmând a avea confirmarea”.
Până duminică, 24 februarie, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Cluj şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj au strâns din lacul Tarniţa şi de pe malul apei, aproximativ o tonă de carne congelată care fusese aruncată, rezultatele probelor de laborator urmând să fie comunicate marţi. Directorul DSV Cluj, Nicolae Pivariu, declara, duminică, că din primele informaţii reiese că nu este vorba despre carne alterată. Directorul DSV Cluj a evitat să spună dacă este vorba despre carne de cal.
Duminică au fost prelevate totodată şi probe de apă din lacul Tarniţa pentru a se verifica în ce măsură aceasta ar fi fost infestată, ţinând cont că lacul este cel care alimentează cu apă municipiul Cluj-Napoca. Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a cerut, duminică, Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Cluj controale “la sânge” la procesatorii şi depozitele de carne din