Premiile Oscar, cele mai aşteptate şi dorite distincţii ale industriei cinematografice de peste Ocean, reprezintă un barometru sensibil al intereselor geo-politice ale Statelor Unite ale Americii. Anul acesta, premiul pentru cel mai bun film a fost câştigat de o peliculă în care serviciile secrete americane şi studiourile cinematografice îşi dau mâna pentru salvarea vieţilor unor ostatici. De altfel, nu este o premieră, în ultimii 6 ani, mai multe pelicule care abordează o problematică asemănătoare şi a căror acţiune se desfăşoară în aceeaşi regiune geografică (Afganistan, Irak, Iran) sau în acelaşi domeniu, al serviciilor secrete şi al jocurilor politice la nivel înalt, au reuşit să triumfe. Nu mai este niciun secret că cinematografia reprezintă şi un imens vehicul de propagandă, pus în slujba marilor puteri care îşi permit să îmbine arta cu mesajele de politică extrenă. Un film celebru, un clasic, Casablanca, a fost realizat în 1942, în plin război mondial, cu scopul de a servi propagandei anti-germane. Cum realizarea a fost una de excepţie, pelicula a depăşit cu brio scopul iniţial şi a reuşit să intre în cartea de istorie a filmului, cucerind şi trei premii Oscar. În plus, banii investiţi, 950.000 de dolari, au fost scoşi de câteva sute de ori.
Lungmetrajul "Argo", regizat de Ben Affleck, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film, la cea de-a 85-a gală de decernare a acestor dis-tincţii, care a avut loc la Los Angeles. Cea care a prezentat cea mai importantă categorie a premiilor Oscar, "cel mai bun film", a fost chiar prima doamnă a Americii, Michelle Obama. De la Casa Albă, Michelle Obama a anunţat titlul lungmetrajului premiat cu Oscar anul acesta.
La categoria "cel mai bun film" au mai fost nominalizate "Amour", de Michel Haneke, "Django Unchained", de Quentin Tarantino, "Zero Dark Thirty", de Kathryn Bigelow, "Lincoln", de Steven Spielberg,