Telescaunul de milioane de euro de la Rânca s-a dovedit o investiţie nerentabilă încă din prima iarnă de funcţionare. În trei luni, telescaunul nu a fost pornit mai mult de 25 de zile, din cauză că în celelalte a bătut vântul, a fost ceaţă sau chiciură. O vreme obişnuită pentru Vârful Păpuşa, acolo unde a fost amenajată pârtia cu care se laudă preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu. Uneori, deşi vremea permite pornirea instalaţiei, lipsesc turiştii, pentru că autorităţile uită să deszăpezească cei 600 de metri care o despart de drumul naţional. Una peste alta, telescaunul lui Călinoiu a înghiţit un miliard şi jumătate de lei vechi şi a produs de cinci ori mai puţin.
Telescaunul de la Rânca a funcţionat doar 25 de zile în aproximativ trei luni. Chiar şi în week-endul trecut telescaunul a staţionat. Potrivit conducerii Societăţii Vârful Păpuşa, principala cauză care împiedică funcţionarea telescaunului este vremea neprielnică. „Pe perioada întregului week-end, telescaunul nu a mers pentru că s-a depus chiciură pe cablu şi se puteau cauza defecţiuni tehnice. În acest sezon, telescaunul a funcţionat aproximativ 25 de zile, cu urcările salvamontiştilor cu tot. Vremea a fost principala cauză care a împiedicat punerea lui în funcţiune. Telescaunul nu funcţionează în condiţiile în care avem viscol peste 50 km/oră, se depune chiciură pe cablu, precum şi în condiţii de ceaţă pe pârtie vizibilă sub 10 metri”, a declarat Dan Chiţu, directorul Societăţii Vârful Păpuşa.
Chiţu a mai precizat că în cursul săptămânii nu se justifică punerea în funcţiune a telescaunului. „În cursul săptămânii, urcă doar 2-3 oameni şi nu se justifică punerea lui în funcţiune deoarece cheltuielile sunt foarte mari. De regulă, telescaunul funcţionează de vineri după-amiaza şi până duminică. Nu avem nocturnă, iar programul de funcţionare este între orele 9.00-17.00. O altă cauză pe