Timp de 17 ani, Jerry Givens a executat 62 de persoane: el a fost călău-şef în statul american Virginia. Crezul şi rutina lui au fost neschimbate timp de mai mulţi ani. El rădea capul condamnatului, îşi punea mâinile pe porţiunea rasă şi cerea iertarea Domnului pentru păcatele lui. Apoi lega persoana de scaunul electric.
„Dacă ştii care este consecinţa pentru viol şi pentru ucidere, atunci de ce o faci? Eu o consider sinucidere“, spunea Givens la vremea aceea. Luna trecută însă, în timp ce în Virginia se executa cea de 110-a persoană, Givens s-a rugat pentru condamnat, dar şi pentru interzicerea pedepsei cu moartea. Încă de când şi-a părăsit slujba de călău în 1999, Jerry Givens a devenit unul dintre cei mai vizibili şi activi oponenţi ai pedepsei capitale, relatează „Washington Post“.
Convingerile lui Jerry nu s-au schimbat atât de uşor. O crimă atroce l-a făcut să se dedice acestei slujbe, dar faptul că aproape a executat un nevinovat l-a făcut să se îndoiască de sistem. Schimbarea a fost totală atunci când chiar el a fost încarcerat.
Povestea bărbatului de 60 de ani care a ajuns din călău un opozant al pedepsei capitale explică cum un stat american asociat cu execuţiile a intrat într-o nouă eră. „Am învăţat multe din cele 62 de vieţi pe care le-am luat“, mărturiseşte Givens.
Prima execuţie
Atunci când este întrebat cum este să iei viaţa cuiva, Givens îşi aminteşte în detaliu prima execuţie din 1984. Faptul că victima a fost unul dintre cei mai mari criminali americani a ajutat la întărirea ideii că pedeapsa cu moartea este corectă.
Linwood Briley a fost găsit vinovat pentru una dintre cele mai sângeroase crime în lanţ. Givens mărturiseşte că cea mai grea parte din execuţie a fost ceea ce el numeşte „transformarea“. În mod normal, el „salva vieţi“, adică îi împiedica pe condamnaţi să se sinucidă, dar când a devenit călău a trebui