Săptămâna energiei verzi pe litoral
Prognozele meteo de ploi şi vânt puternic pentru această săptămână i-au indispus pe constănţeni, însă nu şi pe investitorii în energie eoliană. Potrivit rapoartelor Transelectrica, „ofensiva“ eoliană a început duminică seară când, odată cu înrăutăţirea condiţiilor meteo, producţia eolienelor a urcat la nivel naţional spre 1.000 megawaţi/oră. Duminică spre luni noapte, acestea au depăşit acest nivel, iar producţia a scăzut rareori sub mia de megawaţi pe tot parcursul zilei de luni. Şi, cum previziunile meteo indică intensificarea vântului până miercuri, eolienele au toate şansele să încheie această săptămână cu producţii mari.
Spre comparaţie, cele două reactoare nucleare au înregistrat, în perioada de referinţă, o producţie medie de 1.400 de megawaţi, valoare maximă în cazul nuclearei, în formula de funcţionare cu două reactoare active.
Spre deosebire de centrala de la Cernavodă, eolienele vor depăşi în decursul acestui an pragul de 1.500 de megawaţi, pe măsură ce noile parcuri eoliene vor fi puse în funcţiune. În prezent, potrivit statisticilor în timp real, afişate luni după-masă, de Sistemul Energetic Naţional, eolienele reprezintă 12,2% din totalul energiei electrice produse în România, în timp ce nucleara deţine 17,8% din totalul de curent electric.
Malul mării, polul curentului electric
Cele două surse de energie care funcţionează pe litoral, respectiv reactoarele nucleare şi parcurile eoliene, vor face din judeţul Constanţa furnizorul numărul 1 de energie din România. Rapoartele S.E.N. de ieri indică faptul că, împreună, nucleara şi eolienele au produs 2.355 de megawaţi/oră, cu doar 27 de megawaţi mai puţin decât principala (încă) sursă de curent electric din ţara noastră, cărbunele (termocentrale), care a produs ieri 2.382 de megawaţi/oră. Şi, cum investiţiile eoliene vor continua, litoralul va