Raportul de anchetă privind scurgerile de informaţii confidenţiale în anturajul lui Benedict al XVI-lea va fi transmis exclusiv noului Papă, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Vaticanului, citat de AFP.
"Sfântul Părinte a decis că actele, care nu sunt cunoscute decât de el, să fie puse la dispoziţia exclusivă a succesorului său", a declarat presei părintele Federico Lombardi.
Presa italiană a emis ipoteza că Papa ar putea transmite raportul cardinalilor în cadrul conclavului organizat pentru alegerea succesorului său.
Luni după-amiază. Sfântul Scaun urmează să publice un „Motu Proprio“ (decret semnat de Papa Benedict al XVI-lea), de modificare a regulamentului canonic pentru alegerea Papei. Acest text va deschide posibilitatea pentru cardinali să avanseze convocarea conclavului, în cazul în care se va contura o majoritate vineri, 1 martie. În prima zi în care scaunul apostolic este vacant - Benedict al XVI încetându-şi pontificatul la 28 februarie, orele 20.00, cardinalii prezenţi la Roma se vor reuni în „congregaţie generală“'. Prima lor sarcină va consta în a vota data de intrare în conclav. Fără modificarea făcută de Papă în acest decret, ei ar trebui să aştepte între 15 şi 20 de zile, din momentul în care scaunul devine vacant.
Este probabil ca acest decret să le dea dreptul de a reduce această perioadă, la zece zile, de exemplu, dar ei trebuie să voteze cu majoritate simplă pentru a decide. Acest lucru indică faptul că nu se va şti până vineri, 1 martie, data de începere a conclavului, cu alte cuvinte intrarea celor 116 cardinali electori, în prezent în vârstă de sub 80 de ani, în Capela Sixtină, unde vor fi închişi cu cheia pentru a-l alege pe succesorul lui Benedict al XVI-lea.
Unii cardinali, îndeosebi italieni, sunt pentru o accelerare a procesului, deoarece acest lucru va permite ca noul Papă să fie ale