Locuitorii maghiari din Rimetea au intrat în postul Paştelui, şi au făcut acest lucru aşa cum o fac de circa 700 de ani, prin sărbătoarea Fărşangului (un vechi obicei preluat de la saşii colonizaţi aici cu mult timp în urmă). Sfârşitul iernii se suprapune cu începutul postului Paştelui, moment care este marcat prin îngroparea Fărşangului.
Finalul Fărşangului când în centrul satului se spun toate bârfele, toate păcatele şi relele comise de oameni (cei de rând, dar şi cei de vază) înseamnă un final de an, dar şi o înnoire: totul este de la capăt, iar postul ajută această transformare sufletească a credincioşilor din sat, evident după ultima petrecere dinaintea Paştelui: Balul Fărşangului.
Printre invitaţii primarului Szocs Francisc s-au numărat Ion Dumitrel – preşedintele CJ Alba, subprefectul Cornel Murg, deputatul Ioan Dîrzu, Nicolae Căbulea şi Laurenţiu Crişan – şefii IPJ Alba şi alţii.
Ca la fiecare sărbătoare la Rimtea nu au lipsit prietenii din Ungaria: de această dată au fost prezenţi dr. Somagi Zoltan – primarul oraşului Tolna, şi Nyitrai Andras – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bacs-Kiskun.
Spre deosebire de alţi ani vremea a ţinut cu participanţii la Fărlang. Cu toate acestea au fost mai puţini turişti ca în alţi ani. De sărbătoare s-au bucurat toţi cei prezenţi, dar mai ales copiii veniţi de la diferite şcoli din Ardeal.
Iulian Brok S-ar putea sa iti placa si: Maghiarii din Rimetea au îngropat iarna cu toate relele Maghiarii din Rimetea se pregătesc să îngroape Farşangul Sărbătoarea Fărşangului la Rimetea Ştefan Bardan participă la „Înmormântarea Fărşangului” la Rimetea
Locuitorii maghiari din Rimetea au intrat în postul Paştelui, şi au făcut acest lucru aşa cum o fac de circa 700 de ani, prin sărbătoarea Fărşangului (un vechi obicei preluat de la saşii colonizaţi aici cu mult timp în urmă)