Descoperă din acest articol ce drepturi ai în spital şi de câte zile de internare poţi beneficia în funcţie de afecţiunea pe care o ai!
Teoretic, personalul medical are datoria să-ţi acorde îngrijiri medicale de calitate şi să te informeze, cu explicaţii pe înţeles asupra stării de sănătate, a diagnosticelor, tratamentelor, intervenţiilor ce urmează a fi efectuate, asupra riscurilor acestora, cât şi asupra consecinţelor în cazul nerespectării sau neefectuării lor. „Se solicită consimţământul scris al pacientului pentru efectuarea acestora, având dreptul de a refuza în cunoştinţă de cauză“, explică medicul de familie Călin Ciubotaru de la clinica Infosan din Bucureşti.
Poţi cere părerea unui alt medic
În cazul în care pacientul are dubii legate de diagnosticul şi de tratamentul recomandat de un medic, bolnavul are dreptul la o a doua opinie medicală. Fie că e internat sau urmează un tratament în regim ambulatoriu, doctorul trebuie să ţină confidenţiale datele medicale şi personale ale pacientului.
„De asemenea, pacientul are dreptul de a fi respectat ca om, fără nicio discriminare. Şi, nu în ultimul rând, persoana internată poate oferi angajaţilor sau unităţii sanitare unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, ca o expresie a recunoştinţei şi mulţumirii sale. Orice condiţionare este, însă, total interzisă“, încheie medicul de familie.
Mai multe informaţii pe clicksănătate.ro.