Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean Focşani este secţia cu cel mai mare volum de activitate. Numai anul trecut, 43.992 persoane au ajuns la UPU pentru a primi îngrijiri medicale, drept urmare un singur medic a fost nevoit să consulte mii de pacienţi. Poate şi din acest motiv, sunt pacienţi nemulţumiţi că trebuie să aştepte destul de mult până să fie investigaţi de un cadru medical. Medicii au constatat că gravitatea cazurilor creşte de la an la an, dar şi numărul pacienţilor. Potrivit reprezentanţilor UPU, în 2012 s-au prezentat cu 2 mii mai mulţi pacienţi faţă de 2011. Din numărul total de pacienţi prezentaţi, aproximativ 50% au reprezentat urgenţe majore, restul afecţiunilor putând fi tratate şi de medicii de familie.
Cadrele medicale din cadrul UPU au precizat că, în urma statisticilor efectuate, s-a observat că numărul prezentărilor care ajung la UPU creşte constant în perioada sărbătorilor legale şi în zilele de sâmbătă şi duminică. Această creştere este motivată de faptul că medicii de familie şi cei din policlinici au liber în acele zile. „Conform statisticilor, numărul de prezentări la UPU creştea constant în perioada sărbătorilor legale şi în zilele de sâmbătă şi duminică. În ultima perioadă, s-a constatat o creştere a numărului de pacienţi, fără a mai exista o deosebire între zilele lucrătoare şi cele de sărbătoare. Aglomeraţia în cadrul UPU este la fel de mare atât ziua cât şi noaptea”, spun reprezentanţii UPU.
Din cauza lipsei de medici, un singur doctor din cadrul UPU a fost nevoit să consulte anul trecut peste 7 mii de pacienţi. În prezent, în cadrul unităţii îşi desfăşoară activitatea şase medici, dar necesarul este de 11 doctori. Pentru a suplini lipsa de personal, unitatea a intrat în contract de cola¬ borare cu doi medici, dr. Decebal Popescu, de la Spitalul Militar, şi dr. Laurenţiu Albiş, de la Servic