Biologii Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului cred că au descoperit unde se ascundea celebrul bandit Terente, numit şi “rege al bălţilor”. Specialiştii cer acum ca peştera situată în apropierea satului tulcean Cerna să fie introdusă în circuitul ştiinţific. Biologii Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului cred că au descoperit unde se ascundea celebrul bandit Terente, numit şi “rege al bălţilor”. Specialiştii cer acum ca peştera situată în apropierea satului tulcean Cerna să fie introdusă în circuitul ştiinţific.
“Se pare că Peştera lui Terente face conexiunea dintre dealul Chervant şi Dunăre şi porneşte de undeva din jurul cetăţii Turcoaia. Peştera are legătură cu refugiile existente încă din perioada romană şi deocamdată nu se poate spune dacă e naturală sau săpată de oamenii din acele vremuri. Cert e că sătenii din Cerna ştiau deja de existenţa ei şi au avut curajul să intre acolo, iar eu, împreună cu un coleg, am coborât până la 30 m, după care se merge în plan orizontal. Se numeşte Peştera lui Terente deoarece se spune că acesta acolo se refugia şi fugea de potera care îl urmărea”, a declarat Viorel Roşca, directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului, pentru ziarul Obiectiv de Tulcea.
Vor să o includă în circuitul ştiinţific
Oamenii de ştiinţă au luat legătura cu Muzeul Naţional Grigore Antipa, pentru a include peştera în circuitul ştiinţific.
Din păcate, de-a lungul timpului, obiectivul a fost degradat, mai ales că localnicii au pus moloz şi bucăţi de şine ferate, după ce nişte copii care mergeau cu animalele la păscut au căzut în peşteră şi şi-au pierdut viaţa.
Pe numele său adevărat Ştefan Vasali, celebrul haiduc s-a născut în 1895, în satul Carcaliu (Tulcea). Terente s-a apucat de jafuri după ce doi copii i s-au înecat în Dunăre, iar alţi doi şi nevasta, Ustinia, au fost răpuşi de ciumă.
La