INTERVIU. Scott Siegel, americanul cu origini româneşti care, prin compania sa, R.S. Owens, realizează statuetele pentru Oscar, îşi dezvăluie ”secretele de familie”. Sursa: Marian Petruta
Evenimentul zilei a prezentat în urmă cu câțiva ani povestea lui Scott Siegel. Cum astăzi este ziua Oscarurilor, când lumea va discuta despre câștigători și pierzători, vă invităm să "răsfoiți" interviul acordat jurnalistului independent Marian Petruţa, stabilit în SUA.
Americanul cu origini românești
Are 34,3 centimetri înalţime, cântăreşte 3,85 kilograme şi este cel mai râvnit trofeu din lumea filmului. Statueta Oscar, oficial numită ”Premiul de Merit al Academiei”, are propria ei istorie, care începe în 1929, anul în care Academia Americană de Film punea la cale prima sa gală. Conceptul îi aparţine lui Cedric Gibbons, iar sculptura – un bărbat care înfige o sabie într-o bobină de film – a fost realizată de George Stanley.
Din 1985 încoace, de fabricarea statuetei placate cu cupru, nichel, argint şi aur de 24 de carate se ocupă compania unui american cu origini mioritice: R.S. Owens. Fondatorul ei, Owen Siegel, decedat în 2001, a fost fiul unui morar de meserie, care a luat calea Americii la începutul secolului. Siegel – e drept - nu sună româneşte, însă explicaţia poate fi una simplă: mulţi emigranţi, o dată ajunşi pe noul continent, renunţau la numele de origine, care era adesea greu de pronunţat în engleză, şi adoptau unul nou, american.
EVZ: Unde şi cum a luat naştere această companie?
Scott Siegel: În 1938, tatăl meu lucra pentru bunicul meu, care la vremea respectivă vindea provizii pentru iubitorii de porumbei. Într-o zi, bunicul i-a cerut tatălui meu să meargă la un magazin de unde să cumpere două trofee, pentru nişte clienţi. Tata a mers la magazinul respectiv, dar acesta intrase în faliment, pentru că era în timpul Marii Crize. N