IAŞI. Sectorul pentru asistență socială și medicală şi-a îndeplinit rolul prin activitatea celor 52 de unități furnizoare de servicii social-filantropice, educative și medicale, precum și prin filantropia parohiilor și mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor.
Potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Iaşilor, pe cuprinsul Eparhiei Iașilor funcționează birouri de asistență socială, cantine sociale, centre pentru copii și bătrâni etc. Dintre acestea, 24 de unităţi sunt acreditate sau în curs de reacreditare de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale pentru 31 de tipuri de servicii sociale, iar 3 centre sociale sunt în construcţie.
De asemenea, în rețeaua unităților furnizoare de servicii sociale, filantropice și medicale activitatea s-a desfășurat, anul trecut, în beneficiul a 164.514 persoane, utilizându-se pentru acestea un buget total de 7.890.191 lei. 30 de persoane sinistrate au primit sprijin material de 139.800 lei.
În anul 2012 Spitalul „Providenţa”, care are o capacitate de 102 paturi, cu un bloc operator cu 3 săli și 9 specialități, a asigurat asistenţă medicală, prin activitatea a 54 cadre medicale (medici şi asistenţi medicali angajaţi) şi a 9 medici colaboratori. Policlinica „Providența” beneficiază, la rându-i, de competența a peste 35 de cadre medicale și oferă servicii de sănătate pentru adulți și copii – analize de laborator, consultații, investigații și explorări – în 22 de specialități medicale.
Policlinica „Providența” şi- a dezvoltat activitatea cu sprijinul Arhiepiscopiei Iașilor prin achiziţia şi amenajarea noului sediu de 1.211 mp, situat în B-dul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 10. Pe lângă activitatea medicală în contract cu CAS Iași și în regim de coplată de la pacienți, Spitalul „Providenţa” şi Policlinica „Providenţa” din Iaşi, precum şi cele 4 unităţile medicale din teritoriu (cabinetele de medicină generală de