Stratul de zăpadă măsoară aproape trei metri în unele zone de la Bâlea Lac, iar salvamontiştii sibieni avertizează că perioada următoare este cea mai periculoasă din punctul de vedere al producerii avalanşelor.
Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că stratul de zăpadă ajunge până la trei metri în anumite zone din Munţii Făgăraş şi se stabilizează, atrăgând tot mai mulţi turişti.
"Chiar dacă în zona de şes a judeţului încet, încet se instalează primăvara, în zona de munte se instalează iarna adevărată: stratul de zăpadă creşte consistent, ajunge undeva până la trei metri în zona înaltă, la peste 2.000 de metri altitudine, se şi stabilizează, lucru care atrage tot mai mulţi turişti care vor să practice sporturi de iarnă. În zonele de schi tradiţionale, pe pârtiile amenajate, numărul de turişti se va reduce şi o să migreze în mare parte cei care vor aventură în zona înaltă a Munţilor Făgăraş, în special în zona Bâlea", a declarat Adrian David, şeful Salvamont Sibiu.
Potrivit acestuia, perioada cuprinsă între finalul lunii februarie şi jumătatea lunii aprilie este cea mai periculoasă pentru producerea avalanşelor, de aceea turiştii care urcă la Bâlea Lac ar trebui să fie dotaţi cu echipament de salvare din avalanşă, respectiv sondă, transmiţător electronic şi lopată pentru zăpadă.
Potrivit unui comunicat al Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, de luni seară, de la ora 20.00, până marţi la aceeaşi oră, riscul producerii avalanşelor în Munţii Făgăraş şi Bucegi este de trei, pe o scară de la unu la cinci.
"La peste 1.800 de metri altitudine, chiar şi în condiţiile unei slabe supraîncărcări (la ruperea unor cornişe sau datorită vântului puternic), plăcile de la suprafaţă se pot fisura cu uşurinţă şi întreg stratul aflat la suprafaţă poate aluneca peste crustele aflate dedesubt