Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) a actualizat Registrul Zonelor Protejate aflat în strânsă legătură cu resursele de apă, informează un comunicat remis redacţiei.
Varianta actuală a registrelor zonelor protejate realizată de Administraţiile Bazinale de Apă, precum şi sinteza naţională a acestora realizată de Administraţia Naţională "Apele Române" au fost actualizate cu datele noi apărute în perioada 2011-2012, şi cuprinde cinci categorii de zone protejate:
- zonele protejate pentru captările de apă destinate potabilizării - au fost inventariate toate captările, atât din surse de suprafaţă cât şi din surse subterane. De asemenea, au fost introduse şi captările noi de apă ale localităţilor care şi-au realizat noi sisteme centralizate de alimentare cu apă cât şi captările proprii ale unităţilor din industria alimentară. La nivel naţional, numărul captărilor pentru alimentarea cu apă din surse de suprafaţă este de 303, iar a celor din surse subterane este de 2505. Numărul captărilor proprii ale unităţilor din industria alimentară din surse de suprafaţă este de 13, iar din surse subterane este de 279.
- zonele pentru protecţia speciilor de peşti importante din punct de vedere economic au avut în vedere identificarea zonelor în care se practică pescuitul comercial şi a zonelor cu specii de peşti care au potenţial economic. Zonele în care s-a practicat pescuit comercial sunt reprezentate de lacurile de acumulare de pe râul Olt, acumulările Călimăneşti, Movileni, Bereşti, lacul de acumulare Stânca-Costeşti, Delta Dunării şi complexul Razim-Sinoe pe o suprafaţă de 136964 ha şi pe o lungime de 1849 km pe râul Prut, Dunăre şi Delta Dunării, precum şi în Marea Neagră, conform datelor furnizate de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură. Pescuitul comercial în apele continentale s-a practicat pentru aproximativ 25 de specii de peşti, capturi