Laszlo Tokes, noi atacuri la adresa României. Europarlamentarul român consideră că societatea românească se confruntă încă cu “moştenirea retrogradă a comunismului” după 23 de ani de la căderea regimului de dinainte de 1989.
“Este ceva înspăimântător că la 23 de ani de la Revoluţia românească şi decăderea comunismului de tip sovietic încă mai avem de-a face cu fenomenele şi manifestările restaurării comuniste în timpul majorităţii de două treimi a regimului Ponta, care este, de altfel, un regim post comunist cu faţă umană şi limbaj bine conceput,” a declarat luni Laszlo Tokes într-o conferinţă de presă susţinută cu ocazia marcării în Ungaria a zilei victimelor comunismului.
Dincolo de “centralismul comunist de care suferă toată ţara”, Tokes a enumerat câteva aspecte care “dezvăluie” încă prezenţa moştenirii comuniste, subliniind mai cu seamă aspectul antiminoritar. În primul rând, susţine Tokes, se constată “antimaghiarismul agresiv verbal”, “noua încercare de reorganizare teritorial-administrativă” a ţării, “agresiunea simbolică” împotriva steagului secuiesc, transmite Agerpres. Pe plan ideologic, Tokes apreciază că încă avem de a face cu doctrina ceauşistă a “neamestecului în treburile interne” ale ţării privind viaţa minorităţilor naţionale şi educaţia superioară, inexistenţa unei universităţi de stat în limba maghiară şi, nu în cele din urmă, “persecutarea amintirii” fruntaşilor vieţii culturale şi publice maghiare. Tokes a dat ca exemple cazurile lui Erno Ujvarosi, primul erou al revoluţiei de la Timişoara, găsit decedat în condiţii ciudate şi preotului reformat Wass Kalman, de la a cărui naştere se împlinesc 120 de ani, condamnat şi executat ilegal la Gherla.
Din anul 2000, ziua de 25 februarie este dedicată victimelor comunismului din Ungaria şi în comunităţile maghiare de dincolo de graniţă. Cu acest prilej, pe 22 februarie, Consiliul Naţi