60% din italieni se informează doar prin televiziune, iar Berlusconi controlează principalele canale.
Alegerile generale din Italia s-au încheiat ieri cum nu se putea mai prost: Partidul Democrat de centru-stânga are o majoritate mai mult decît incertă, partidul lui Silvio Berlusconi s-a clasat pe un puternic loc doi. Alternativa, la fel de proastă pentru economia ţării şi zona euro: un guvern de coaliţie, care cu greu va împinge reformele sau o confruntare între camera inferioară a parlamentului, dominată de centru-stînga, şi o camera superioară, dominată de dreapta. Iar Mario Monti a plătit, ca mulţi alţi premieri ai austerităţii înaintea lui, preţul politic al reducerilor bugetare.
Alegerile generale din Italia s-au încheiat cu un rezultat total neasteptat care arată că nicio coaliție nu pare posibilă în stadiul actual. Guvernele instabile sint o tradiție in Italia, dar situația este inedită și se vorbește deja despre organizarea de noi alegeri.
Sistemul electoral italian acordă partidului care câștiga cele mai multe voturi - in cazul de față stînga, Partidul Democratic al lui Pier Luigi Bersani 33% - o majoritate absoluta de 54% din locuri în Camera Deputatilor, camera inferioară a parlamentului.
In schimb, in Senat sistemul e diferit si acolo împartirea scaunele se face dupa un algoritm foarte complex, in funcție de regiuni. Acolo, Bersani nu se arata in masura a obtine o majoritate, nici macar aliindu-se cu fostul premier tehnocrat Mario Monti, marele învins al scrutinului. Camera si Senatul vor avea astfel majoritati diferite, ceea ce va face Italia imposibil de guvernat.
In sistemul politic italian, camera Deputatilor si Senatul au puteri egale, ceea e înseamnă ca un guvern care nu are majoritatea in ambele camere nu poate funcționa.
Marele șoc a fost scorul neasteptat al populistului Beppe Gri