Un român trebuie să muncească, în medie, 24 de minute pentru a-şi putea cumpăra un litru de bere, în timp ce media europeană este de aproximativ 5 minute, a declarat Constantin Bratu, preşedintele Asociaţiei Berarii României, invitat marţi la ZF LIVE.
"Un român trebuie să muncească în jur de 24,3 minute pentru a-şi permite un litru de bere. Un european ar trebui să lucreze cam 5 minute. Ştiţi cât ar trebui să muncească un german? 3,7 minute, similar unui danez", a declarat Bratu.
Consumul de bere este un indicator relevant în ceea ce priveşte evoluţia economiei, fiind corelat cu puterea de cumpărare.
"La o majorare de preţ sau o scădere a puterii de cumpărare de un procent, volumul are o scădere de 2,5%", reiese din analizele realizate de asociaţie, a precizat Bratu.
Piaţa berii a început să scadă în 2009, când volumul s-a redus cu circa 15 procente, în condiţiile în care PIB-ul României a scăzut cu circa 7%. Anul 2012 a fost primul în care s-a consemnat o creştere pe acest segment.
"Din analiza noastră pe primele şase luni din 2012 reiese că am avut o creştere de 4%", a spus Bratu.
Majorarea accizei, o măsură lipsită de predictibilitate care ar putea afecta piaţa berii
Preşedintele Asociaţiei Berarii României a precizat că decizia executivului de a majora acciza la bere, începând cu 1 februarie, este percepută de jucătorii din piaţă drept "o pedeapsă pentru cei care îşi plătesc taxele la timp".
"Impactul o să-l analizăm la finalul acestui an. Un studiu din 2011 arată că sectorul berii contribuie cu 60% din valoarea accizelor la băuturi, faţă de 31,7% media europeană. În acelaşi an, circa 509 miliarde de euro a fost valoarea adăugată datorată sectorului berilor. Erau 76.000 de oameni care lucrau datoriă evoluţiei acestui sector, din care 18.000 de locuri de muncă erau generate în agricultură", a declarat Bratu la