Unul dintre studiile-test cele mai îndelungate şi mai riguroase sub aspect ştiinţific care au avut ca obiect dieta mediteraneană indică faptul că aceasta poate scădea posibilitatea apariţiei de probleme cardiace, şi îndeosebi atacuri de cord, la persoanele în vârstă foarte expuse la acest risc, relatează luni agenţia Reuters.
La acest studiu, care s-a desfăşurat în Spania pe o perioadă de cinci ani, au participat 7500 de persoane. Dintre acestea, cele care au mâncat în stil mediteranean - cu cantităţi mari de ulei de măsline sau nuci - au prezentat un risc cu 30% mai mic de a suferi probleme cardiovasculare majore, comparativ cu cei care au urmat un regim sărac în grăsimi, scrie agerpres.ro.
Dieta mediteraneană constă în multe fructe, peşte, pui, leguminoase, suc de roşii, salate, vin, şi alimente coapte şi produse de patiserie în cantităţi mici. Se spune de multă vreme că acest regim este unul sănătos pentru sistemul cardiovascular, dar mai mult pe baza unor studii de observaţie, care nu au putut demonstra acest lucru. Noul studiu este mai bine fundamentat, întrucât participanţilor li s-a impus o anumită dietă pe o perioadă îndelungată de timp şi au fost atent monitorizaţi. Medicii au efectuat periodic teste de laborator pentru a verifica dacă într-adevăr cei care au convenit să urmeze dieta mediteraneană consumă mult ulei de măsline sau nuci, aşa cum li se recomandase.
Majoritatea acestor persoane luau şi medicamente împotriva colesterolului şi hipertensiunii, iar cercetătorii nu le-au modificat schemele de tratament clasic, a menţionat conducătorul studiului, dr. Ramon Estruch, de la Spitalul clinic din Barcelona. Dar, ca prim pas pentru prevenirea problemelor cardiace, 'considerăm că dieta este mai bună decât un medicament', pentru că nu are efecte adverse. 'Dieta funcţionează', a insistat acesta.
Rezultatele studiului a