Nu suntem cu toţii egali în faţa virusurilor care “aduc” gripa! Unii dintre noi le pot ţine piept cu brio, alţii sunt victime mai uşoare. Aceştia din urmă alcătuiesc aşa-numitele grupe de risc. Specialiştii de la www.stopgripa.ro îţi spun dacă faci şi tu parte dintr-o astfel de categorie sau nu şi cum poţi preveni boala. Nu suntem cu toţii egali în faţa virusurilor care “aduc” gripa! Unii dintre noi le pot ţine piept cu brio, alţii sunt victime mai uşoare. Aceştia din urmă alcătuiesc aşa-numitele grupe de risc. Specialiştii de la www.stopgripa.ro îţi spun dacă faci şi tu parte dintr-o astfel de categorie sau nu şi cum poţi preveni boala.
La persoanele aflate la cele două extreme de vârstă (copii mici şi vârstnici), ca şi la cele cu anumite afecţiuni cronice (cum sunt, de exemplu, bolile cronice pulmonare şi cardiovasculare, diabetul, imunodeficienţele), riscul de dezvoltare a complicaţiilor severe, din cauza infecţiei gripale, este crescut. Vârstnicii sunt, în mod particular, vulnerabili şi predispuşi la aceste complicaţii care impun tratamente serioase şi, de multe ori, internarea în spital. În cele mai nefericite cazuri însă, se poate ajunge chiar şi la deces. De ce sunt reprezentanţii vârstei a treia mai vulnerabili? Din cauza sistemului lor imunitar slăbit şi a afecţiunilor cronice, tot mai frecvente odată cu trecerea anilor. Studiile arată că riscul de deces din cauza gripei şi a complicaţiilor aferente creşte începând cu vârsta de 50 de ani. Şi că peste 90% din decesele legate de gripă se întâlnesc la a- dulţii cu vârsta peste 65 de ani.
- Pacienţii cu boală pulmonară cronică Persoanele care suferă de boli pulmonare obstructive cronice (BPOC) prezintă, în 36% din cazuri, exacerbări ale bolii.
- Persoanele cu astm acut Un studiu recent arată că 19% din pacienţii spitalizaţi pentru astm acut au infecţia cu virus gripal A sau B în timpul sezonului g