Un control al cetăţeanului asupra instituţiilor publice şi posibilitatea ca un deputat să fi e demis de alegători - acestea sunt doar câteva din revendicările manifestanţilor care împânzesc oraşele bulgare Sursa: REUTERS
Încurajaţi de demisia guvernului condus de Boiko Borisov, pe fondul protestelor faţă de preţurile exagerate la energie electrică, bugarii cer acum o schimbare radicală a sistemului politic şi economic. Circa 150.000 de bulgari au participat duminică la cele mai ample proteste din ultimii 16 ani, organizate în 40 de oraşe. Aseară, manifestanţii au luat iar cu asalt străzile pentru a-şi striga nemulţumirile.
Puterea, înapoi la popor
Protestatarii au respins ferm soluţia propusă de politicieni pentru ieşirea din criza politică declanşată după demisia de săptămâna trecută a executivului condus de Boiko Borisov - guvern de tranziţie şi alegeri anticipate - şi au cerut o schimbare generală a modelului politic şi economic. Manifestanţii susţin că situaţia se poate schimba în bine doar dacă se va amenda Constituţia şi se va introduce posibilitatea ca instituţiile de stat să fie supuse unui control din partea cetăţenilor.
Bulgarii avertizează astfel că nu mai au încredere în niciun partid politic. Reprezentanţii lor i-au înmânat preşedintelui Rosen Plevneliev 23 de revendicări, acestea variind de la naţionalizarea societăţilor de distribuire a energiei electrice la trecerea la un sistem electoral majoritar, la posibilitatea ca deputaţii să fie revocaţi de către alegători şi, mai ales, adoptarea unei legi prin care cetăţenii să poată participa direct la activitatea tuturor instituţiilor publice.
Plevneliev a promis, pentru moment, că în această săptămână, va fi format un consiliu cetăţenesc compus, în special, din reprezentanţi ai protestatarilor şi sindicalişti. Acest consiliu va funcţiona pe lângă guvernul de tranziţie, imediat ce e