Poliţiştii şi procurorii au descins, azi-dimineaţă, în locuinţe din comuna tulceană Carcaliu, pe urmele tablourilor furate din Amsterdam. Cele şapte tablouri au fost furate de trei hoţi români din muzeul Kunsthal din Rotterdam (Olanda).
Din primele informaţii reiese că sunt vizate locuinţe ale rudelor celor trei hoţi arestaţi în "Jaful secolului". Surse apropiate anchetei spun că una dintre casele la care au descins "mascaţii" aparţine mătuşii unuia dintre suspecţi, Radu Dogaru. Deşi nu e prima percheziţie de acest gen în localitatea de baştină a infractorului, anchetatorii au mai obţinut informaţii despre posibile locuri în care ar putea fi dosite picturile.
Tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet şi Paul Gauguin, au fost furate în luna octombrie, anul trecut, din Muzeul Kunsthal din Rotterdam. Valoarea lor este estimate la circa 300 de milioane de euro.
Pânzele sustrase sunt "Tête d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.
Cei care au furat operele de artă sunt Mihai-Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru, membri ai clanurilor intelope din Măcin (Tulcea).
Radu Dogaru s-a dus în Bucureşti, la un specialist, cu două tablouri: „Cititoare în alb şi galben”, de Henri Matisse, şi „Femeie lângă o fereastră deschisă”, de Paul Gauguin. Evaluatorul Mariana Dragu a confimat că acestea sunt originale şi ar costa aproximativ 60 de milioane de euro. „Mai bine nu le-am fi luat! Ar fi trebuit să le ardem!”, spunea Radu Dogaru într-o discuţie telefonică