Deşi Guvernul a deblocat anul trecut sute de posturi în sănătate, spitalele din judeţul Buzău au în continuare deficit mare de personal.
Iar cele mai multe posturi vacante sunt de asistente, buzoiencele preferând să ia calea străinătăţii decât să muncească în ţară pe salarii mici şi condiţii proaste de lucru.
Pentru managementul tuturor spitalelor din judeţ soluţia de avarie a fost ocuparea funcţiilor temporar vacante conform legislaţiei în vigoare şi menţinerea în activitate a angajaţilor peste vârsta de pensionare, prin cumul pensie cu salariu, se arată într-un raport al Direcţiei de Sănătate Publică Buzău întocmit în urma unui control cerut de Prefectură în toate unităţile sanitare cu paturi.
De departe, cel mai mare deficit de personal este la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău. Anul trecut s-au încadrat câteva zeci de posturi, însă nu a fost suficient. La nivelul unităţii sanitare sunt aprobate în statul de funcţii un număr de 1.423 posturi din care 231 sunt vacante. Este vorba despre 22 posturi de medici, cu deficit în specialităţile Oncologie, Neonatologie, Radiologie şi UPU-SMURD, 117 de asistenţi medicali, 35 de infirmiere, 36 de îngrijitoare şi 21de posturi reprezentând categorii de personal. Şi asta pentru că numai anul trecut, 45 de persoane, dintre care 2 medici, 26 asistenţi medicali, infirmiere 10 şi 3 îngrijitoare au încetat raporturile de muncă cu Spitalul Judeţean, fie prin pensionare, fie cu acordul părţilor sau a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi. De aceea, DSP recomandă reluarea procedurilor de concurs pentru acoperirea deficitului de personal ori redistribuirea personalului.
Spitalul Râmnicu – Sărat, în afara normativului de personal
Şi la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat se înregistrează deficit de personal la toate categoriile de personal, fiind nevoie de 13 medici, 44 asistenţi med