Vile la preţ de apartamente comuniste. Astfel îşi laudă compania Impact cartierul Europa, construit lângă Universitate. În realitate, afacerea are la origine un tun imobiliar pe spinarea oraşului, spun reprezentanţii Primăriei, care au denunţat firma pentru înşelăciune.
Motivul? Cartierul a fost ridicat pe 130 de hectare primite în folosinţă gratuită cu condiţia ca firma să vândă casele la cel mult 335 euro metrul pătrat. Impact n-a respectat însă înţelegerea şi, uzând de diverse tertipuri, a umflat preţurile, lăsând municipalitatea şi fără terenul pentru care acum se consideră păgubită cu peste 22 milioane de euro.
Vile la tot cartieru'
Afacerea Impact a început în Oradea în iulie 2004, când primar era Petru Filip, iar Administraţia Patrimoniului Imobiliar încheia cu societatea bucureşteană un acord-cadru de asociere. Firma părea serioasă: înfiinţată în 1991 şi listată la bursă din 1996, deţinea clădiri de birouri şi spaţii comerciale, dar şi proiecte rezidenţiale în derulare în 5 oraşe mari, inclusiv în Bucureşti, unde deţine cunoscutul ansamblu Greenfield.
Conform înţelegerii, Impact se obliga să ridice în 4 ani 312 locuinţe pe 129.080 mp din terenul primit în folosinţă gratuită până la finalizarea investiţiei. Societatea urma să vândă casele cu maxim 335 euro/mp, cu posibilitatea ca beneficiarii să le achite în rate. Primăria se obliga în schimb să asigure pe propria cheltuială racordarea la apă, electricitate şi gaz, să amenajeze drumuri de acces şi să ajute cumpărătorii stabilind un preţ mic pentru terenul aferent construcţiilor: doar 16 euro/mp.
Pentru încălcarea obligaţiilor, contractul prevedea sancţiuni drastice. Dacă firma nu finaliza cartierul în cei 4 ani ori dacă Primăria nu termina la timp racordarea la utilităţi, fiecare parte trebuia să achite asociatului prejudiciat penalităţi de 0,2% pe zi din preţul terenului care, c