Bolnavii de scleroză multiplă din România trăiesc o dramă dublă. Pe lângă povara acestei boli crunte, ei se confruntă şi cu ineficienţa sistemului sanitar românesc, care îi privează de medicamentele necesare. Este şi cazul lui Andrei, unul dintre bolnavii care nu beneficiază de tratament gratuit şi care este nevoit să îşi treacă numele pe o lungă listă de aşteptare.
Andrei are 37 de ani şi de 4 ani aşteaptă să primească tratament gratuit pentru boala sa. „În caz de puseuri îmi revin mai greu. Tratamentul, practic, prelungeşte perioada dintre pusee. Stau tot timpul cu gîndul că nu o să îmi mai revin după un puseu şi trăiesc cu speranţa că o să se mai facă un loc pe listă şi o să beneficiez de programul naţional”, povesteşte Andrei.
Scleroza multiplă este o afecţiune autoimună, în care sistemul imunitar produce anticorpi care distrug învelişul care protejează fibrele nervoase din creier şi din măduva spinării. Consecinţa este incapacitatea nervilor de a transmite impulsuri electrice către creier. Scleroza multiplă este o boală destul de rară
şi debutează la vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani
„Terapia cu interferon şi compaxon nu face altceva decât să rărească apariţia episoadelor de scleroză multiplă”, a declarat prof. dr. Angelo Bulboacă, medic primar neurolog.
Costul unui tratament pentru scleroză multiplă este de aproximativ 15.000 de euro pe an pentru un singur pacient, sumă mult prea mare pentru a putea fi suportată de bolnavi.
„Sunt 10.000 de pacienţi în România şi noi am nădăjduit ca măcar cu cei 500 care sunt pe listele de aşteptare să putem să ajungem la un prag minim, decent de persoane care să fie incluse în program. Dacă nu vor mai fi nevoţi să aştepte, situaţia s-ar putea rezolva oarecum”, a mai spus şi Laurenţiu Lazăr, preşedintele Societăţii de Scleroză Multiplă din România.
Există şi cazuri fericite. Rodica are 50