Tradiţiile populare dinaintea Postului Paştelui sunt readuse la lumină de cei care le păstrează cu sfinţenie în zona Reghinului. Este cazul Muzeului “Amintiri din Strămoşi” din Idicel Pădure care împreună cu Muzeul Etnografic Reghin şi Asociaţia „Moşteniri mureşene” au organizat luni, 25 februarie, şezătoarea “La ieşire din căşlegi”, la Idicel Pădure. Manifestările nu se opresc aici, miercuri, 6 martie, la Sânmihaiu de Pădure va avea loc tradiţionala “Clacă la scărmânatul penelor”, eveniment organizat în parteneriat de Ansamblul „Datini Străbune” din Sânmihaiu de Pădure, Muzeul Etnografic Reghin şi Asociaţia „Moşteniri mureşene”.
La clacă pentru o fată de măritat
“La şezătoare te duci cu lucrul tău şi lucrii pentru tine, iar la clacă trebuie să te duci să lucrii pentru gazda clăcii care te serveşte cu mâncare, cu vin fiert, cu găluşte, cu pancove. La claca de Sânmihaiu de Pădure organizator va fi Ansamblul “Datini Străbune” condus de rapsodul popular Maria Bucin Crişan şi va avea loc la o casă a familiei Ilie Crişan în Sânmihai. Căşlegii reprezintă perioada dintre cele două posturi, de la sărbătoarea Crăciunului până când se intră în Postul Paştelui. Atunci se ţin aceste şezători şi clăcile. Scărmănatul penelor este o tradiţie foarte veche, din totdeauna se scărmănau penele în clacă deoarece nu puteai să-i faci penele pentru o fată de măritat, să faci 5-6 perne, şi atunci îţi chemai femeile din sat să vină să te ajute, prilej cu care se făcea clacă”, a precizat Maria Borzan, cercetător ştinţific, directorul Muzeului Etnografic din Reghin.
Tradiţiile populare dinaintea Postului Paştelui sunt readuse la lumină de cei care le păstrează cu sfinţenie în zona Reghinului. Este cazul Muzeului “Amintiri din Strămoşi” din Idicel Pădure care împreună cu Muzeul Etnografic Reghin şi Asociaţia „Moşteniri mureşene” au organizat luni, 25 februarie, şezătoarea “La