Pacienţii care trăiesc în zonele rurale din România nu au acces la servicii medicale de calitate. Ba, din contră: lipsesc medicii specialişti, drumurile sunt impracticabile, ambulanţele nu pot ajunge cu uşurinţă la faţa locului, în timp ce cozile care se formează la cabinetele medicilor de familie sunt, de cele mai multe ori, interminabile.
„Spre exemplu, pacienţii acuţi nu beneficiază pe loc de asistenţă medicală. Uneori, aşteaptă câteva zile pentru a putea fi văzuţi de medic. În acel interval, starea lor de sănătate se cronicizează”, a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).
Sunt localităţi în care nu există un medic titular. O astfel de situaţie există în localitatea Reviga din judeţul Ialomiţa, unde medicul vine trei zile pe săptămână. Partea bună, completează preşedintele ANPP, e că relaţia dintre pacienţii din zona rurală şi medic este una apropiată, comparativ cu ce se întâmplă în mediul urban.
Medicul 2.500 de pacienţi pe listă
Medicul Gindrovel Dumitra din localitatea Sadova, judeţul Dolj, are 2.500 de pacienţi pe listă, în condiţiile în care media naţională este de 1.700. “E un număr mare. În rural sunt sunt aproximativ 4.800 de medici de familie, dar sunt discrepanţe mari pe regiuni. Spre exemplu, în Alba şi în Munţii Apuseni este un deficit cronic de medici. Cu toate acestea, există şi zone unde acoperirea este bună”, adaugă medicul de familie.
În opinia sa, un sistem în care pacientul merge la medicul de familie, apoi la cel din ambulatoriu şi doar în ultimă fază ajunge la urgenţe, este unul sustenabil. Declaraţia vine în contextul în care Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a declarat într-un interviu acordat publicaţiei Adevărul că va elabora nişte reguli de natură medicală şi de natură de educare a pacientului, prin care, dacă vrei să aju