"Din urne a ieşit o Italie imposibil de guvernat", comentează presa germană despre alegerile legislative din Italia. După ce s-au numărat aproape toate voturile, situaţia este la fel de confuză. Coaliţia de centru-stânga a lui Pier Luigi Bersani a obţinut majoritatea la Camera Deputaţilor. La Senat, care are aceeaşi putere legislativă ca şi Camera Inferioară, există însă un blocaj.
Au apărut şi primele reacţii după alegerile din Italia, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Berlusconi se arată deschis către o coaliţie cu blocul de centru-stânga al lui Bersani. Acesta nu se poate alia însă cu politicianul care a adus Italia în pragul unei crize similare cu cea din Grecia.
După rezultatele ambigue, a început deja jocul alianţelor. Prima posibilitate şi cea pe care ar fi dorit-o europenii ar fi fost o coaliţie între învingătorul pe hârtie–coaliţia de centru-stânga a lui Bersani–şi coaliţia de centru a lui Mario Monti. Ar fi fost de dorit, pentru că atât Monti, cât şi Bersani promiteau să respecte reformele făcute până acum, dar nu au împreună suficiente mandate.
O a doua posibilitate ar fi cea evocată de Berlusconi, dar fostul premier "debarcat" sub presiunea pieţelor şi a Germaniei nu va intra în joc nici cu alianţa lui Bersani, dacă acesta ar decide cumva să-l coopteze pe Mario Monti. Politicieni din blocul de centru-stânga spun, însă, potrivit Gazzeta del Sud, că nu vor forma o coaliţie de uniune cu Berlusconi, dar îi vor curta pe senatorii comicului Beppe Grillo.
Beppe Grillo, jucătorul cheie?
În ceea ce-l priveşte pe Beppe Grillo, el exclude o alianţă cu oricine ar pleda pentru austeritate. Deci, teoretic, nu are cum să bată palma nici cu Bersani, nici cu Monti. Berlusconi ar urma să aibă 117 mandate la Senat, faţă de cele 119 ale taberei de centru-stânga. "Il Cavaliere" susţine că Italia trebuie să fie guvernată